Geldzaken en munteenheid Malediven
De officiële munt van de munteenheid is de Maldivian Rufiyaa. Maar het is ook mogelijk om te betalen met Amerikaanse (US) dollars. Dit is een bewuste keuze van de overheid om het betalen voor toeristen eenvoudiger te maken. Op de resorteilanden kan hier ook mee worden betaald.
Hieronder vind je de actuele wisselkoers voor de Rufiyaa en de Amerikaanse dollar.
Wisselkoers munteenheid Malediven – Euro
Wisselkoers munteenheid Euro – Amerikaanse dollar
Fooi geven
Fooi geven is niet verplicht op de Malediven. Er wordt namelijk 10% voor de dienstverlening gerekend. Bedenk echter wel dat de medewerkers weinig verdienen en dat de service in de regel uitstekend is in dit land. Het is dus zeker een aardig gebaar om de medewerkers fooi te geven, dit wordt zeer gewaardeerd. De laatste jaren zijn de gewoonten wat betreft fooien ook behoorlijk veranderd op de Malediven, vooral omdat de toeristen uit uiteenlopende landen komen en elk hun eigen gewoonten wat betreft fooi geven hebben.
Hieronder staat een globale richtlijn voor de bedragen die in de regel als fooi worden gegeven. Het is handig om voldoende bankbiljetten bij de hand hebben. Uiteraard is het natuurlijk sterk afhankelijk van het resort/eiland waar je verblijft, en ook van de hoeveelheid personeel en de persoonlijk aandacht die je ontvangt.
Kruiers (degenen die je bagage sjouwen) – 1-5$ per tas
Bedienend personeel: kamerjongen, barkeepers, obers, serveerster – 10-20$ per week
Tuinman, straatveger – 1-5$ als een gebaar
Maitre (kok) – 10-20$ per week
Bootpersoneel – 5 – $10 per boottocht (te verdelen onder het personeel)
Spa en beauty medewerkers – 5 – $10 per behandeling
Vaak is er ook een fooienpot voor de mensen die achter de schermen werken. Meestal staat deze fooienpot bij de receptie of in het restaurant. In resorts op de Malediven is er meestal twee keer zoveel personeel dan gasten. In de luxere resorts gaat het soms wel om 5 personeelsleden voor iedere gast. De mensen die achter de schermen werken zijn vaak juist degenen voor wie de fooien een broodnodige aanvulling op hun inkomen vormen, dus vergeet deze mensen niet wanneer je je waardering wilt laten blijken.
Je kunt op verschillende manieren fooi geven. Sommige mensen vinden het handig om dit per week te doen, anderen geven iedere dag een beetje en anderen geven liever aan het eind van hun verblijf. Vergeet alleen niet dat een bepaald gewaardeerd personeelslid ook afwezig kan zijn op de dag dat je vertrekt. Dan is het misschien jammer dat je diegene niet kunt bedanken voor een onvergetelijke tijd.