Wat helpt tegen een jetlag?

Het is zover! Waarschijnlijk heb je al maanden geleden je reis naar de Malediven geboekt en staat het vertrek nu eindelijk voor de deur. Maar hoe voorkom je nou dat je vakantieplezier vergald wordt door vermoeidheid? Oftewel: wat helpt tegen een jetlag?

Wanneer je reist naar een land dat qua tijdzone niet zo ver van ons afligt, zoals het Midden Oosten, valt het waarschijnlijk wel mee met een jetlag. Maar reizigers die verder van huis gaan, ervaren bijna allemaal een aantal dagen in meer of mindere mate de effecten van een jetlag.

Bioritme

Je lichaam functioneert in een cyclus van 24 uur. Dit wordt ook wel je biologische klok genoemd. Deze biologische klok bepaalt niet alleen wanneer je slaapt of wakker bent, maar heeft ook veel invloed op allerlei hormonale processen in je lichaam. Wordt dit dagritme verstoord, dan heeft je lichaam toch even de tijd nodig om zich hier op aan te passen. Het goede nieuws is dat je een hoop kunt doen om je lichaam hier een handje mee te helpen.

Kenmerken van een jetlag

Een jetlag uit zich in vermoeidheid, concentratieproblemen en problemen met in slaap vallen. Sommige mensen ervaren ook problemen met de spijsvertering. De één heeft er meer last van dan de ander.

Wat kun je doen tegen een jetlag?

1. Alvast je slaapritme enigzins aanpassen

Je kunt een dag of drie/ vier van tevoren je ritme al proberen een beetje te verschuiven. Reis je naar het westen (Amerika) dan is het heel eenvoudig: je gaat ’s avonds gewoon wat later naar bed. Maar reis je naar het oosten, zoals in het geval van de Malediven, dan kun je beter iedere avond wat vroeger naar bed gaan, en de andere dag wat vroeger opstaan. Op deze manier pas je je dagritme al aan op de plaatselijke tijd van je bestemming.

2. Vertrek indien mogelijk zonder gestress en gehaast

Een verre vliegreis eist een hoop van je gestel. Vooral wanneer het tijdsverschil groot is, heeft je lichaam op de plaats van bestemming een hoop om aan te wennen. Probeer als het kan, zo ontspannen mogelijk te vertrekken. Neem de tijd om in te pakken en vertrek op tijd naar de luchthaven. Wanneer je uitgerust arriveert, heb je gegarandeerd ook minder last van jetlag.

3. Drink veel water, en vermijd alcohol en koffie.

Drink veel in de uren vooraf en tijdens de vlucht, en dan vooral water. Koffie en alcohol beinvloeden je slaapritme juist negatief en drogen je uit, in plaats van dat ze je hydrateren.

4. Stel je horloge of smartphone alvast in op de nieuwe tijd

Om alvast aan de nieuwe indeling van de dag, en dus je nieuwe cyclus, te laten wennen, kun je je horloge of smartphone vast instellen op de nieuwe tijd. Dit heeft puur een psychologisch effect, maar is wel effectief. Aan boord kun je meestal op het scherm de lokale tijd zien, en anders kun je op internet het tijdsverschil vast opzoeken.

5. Eet licht

Eet als het kan licht verteerbaar. Zo heeft je lichaam geen extra energie nodig om zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden en ook nog een zware maaltijd te verteren

6. Gebruik géén slaapmiddelen

Het kan een goed idee lijken om een slaapmiddel te gebruiken om in te slapen of juist te kunnen doorslapen, zodat je snel van je jetlag af bent. Het gebruik van slaapmiddelen kan echter lei den tot de vorming van kleine stollingen in je bloedbaan. Bij lang stilzitten zoals tijdens een vliegreis kan dit gevaarlijke situaties opleveren.

Conclusie

Meestal valt een jetlag wel mee wanneer je naar het westen vliegt. Wanneer je naar het oosten vliegt, zoals in het geval van de Malediven, heb je in de regel meer last van een jetlag. Met deze tips beperk je de kans dat je er echt last van krijgt tot een minimum.